pascale-amez-xnktiruwiM0-unsplash_edited

Online Conference and Summit

Tues 20 — Thurs 22 April 2021

The Centre for Action Against Stalking, the international centre for abusive
and harmful behaviours, presents its 2021 International Conference and Summit. This is a key event for those who study stalking, work with victims or seek to divert perpetrators of stalking. This year's theme is the 'Dynamics between the Stalker and the Victim'. 

*Reminder, all conference sessions (live and pre-recorded) will be available for 2 weeks via the Conference Group areas for those who have purchased a ticket* 

Please complete our Conference Evaluation

Centre for Action Against Stalking
International centre for abusive and harmful behaviours

 

International Conference and Summit Programme

 

Dynamics between the Stalker and the Victim

 

Tuesday, 20 Apr (all times BST)

9:45 - 9:50 (5 mins) - Welcome

9:50 - 10:00 (10 mins) – Ann Moulds (Founder and CEO, Action Against Stalking, UK)

10:00 - 10:30 (30 mins) – The stalking victim conundrum: who is a victim? – Dr Rachel McKenzie (Monash University, Melbourne, Australia and author of the Stalking Risk Profile)

10:30 - 11:00 (30 mins) – Police Scotland's Commitment to Tackling Stalking – Police Scotland

11:00 - 11:30 (30 mins) – Break

11:30 - 12:00 (30 mins) – Beyond the virtual stalker: rise of DARQ Dreamworlds! – Dr Matt Frew (University of the West of Scotland, UK)

12:00 - 12:30 (30 mins) – Antidote to a stalker – Detective Mike Proctor (California, USA)

12:30 - 13:00 (30 mins) – Panel Q&A

13:00 - 13:30 (30 mins) – Close

Pre-recorded programme - will be streamed across AAS social media.

14:30-15:00 (30 mins) Barriers and challenges to seeing stalking clearly in the pandemic context – Suky Baker, Suzy Lamplugh Trust (UK)

15:00 - 15:30 (30 mins) The FollowIt app stalking resource for victims –  Scottish Women’s Rights Centre (UK)

15:30-16:00 (30 mins) Reporting to police: what to expect, how to anticipate the challenges, self-care - Prof Julie Macfarlane (University of Windsor, Ontario, Canada)

 

Wednesday, 21 Apr (all times BST)

13:15 - 13:20 (5 mins) – Welcome

13:20 - 13:30 (10 mins) – Ann Moulds (Founder and CEO, Action Against Stalking, UK)

13:30 - 14:00 (30 mins) – Stalking within the context of domestic abuse - Louise Johnson (Scottish Women's Aid, Edinburgh, UK)

14:00 - 14:30 (30 mins) – The law on stalking and the relevance of intent in common sense reasoning - Alisdair Macleod (Crown Office Procurator Fiscal Service, Scotland, UK)

14:30 - 15:00 (30 mins) – Break

15:00 - 15:30 (30 mins) –Improving the police response to stalking – the England and Wales Experience – Deputy Chief Constable Paul Mills (Wiltshire Police, UK)

15:30 - 16:00 (30 mins) – The celebrity stalker – Rhonda Saunders (Prosecutor, Los Angeles, USA)

16:00 - 16:30 (30 mins) – Panel Q&A

16:30 - 17:00 (30 mins) – Close

 

Pre-recorded programme - will be streamed across AAS social media.

10:00-10:30 (30 mins) Stalking in the Workplace - Dr Lorraine Sheridan, (Curtin University (Australia)

10:30-11:00 (30 mins) Stalking victim trauma: neurological changes within the brain - Dr Mairead Tagg (UK)

11:00-11:30 (30 mins) Stalking Victims Journey through the Criminal Justice Process – Kate Wallace, Victim Support Scotland (UK)

Thursday, 22 Apr (all times BST)

10:15 - 10:30 (15 mins) – Welcome – Rt Hon Dame Elish Angiolini DBE QC FRSE (University of Oxford, UK)

10:30 - 11:00 (30 mins) – Policing stalking: identifying stalkers and risk of violence – Prof Karl Roberts (Western Sydney University, Australia)

11:00 - 11:30 (30 mins) – Why stalking is a fundamental human rights issue across Europe - João Lázaro (President of Victim Support Europe, Portugal)

11:30 - 12:00 (30 mins) Break

12:00 - 12:30 (30 mins) – The Sussex journey – Katy Bourne OBE (Sussex Police and APCC Lead for Stalking, UK)

12:30 - 13:00 (30 mins) – The role of psychopathology in stalking by adult strangers and acquaintances – Prof Suzanne Strand (Orerbo University, Sweden)

13:00 - 13:15 (15 mins) – Panel Q&A

13:15 - 14:00 (45 mins) – Lunch

14:00 - 14:30 (30 mins) – Cyberstalking Tradecraft: How stalkers are using technology and how it impacts victims? – Rory Innes (The Cyber Helpline, UK)

14:30 - 15:00 (30 mins) – Centre for Action Against Stalking – Prof Ross Deuchar (University of the West of Scotland, UK)

15:00 - 15:30 (30 mins) – Break

15:30 - 16:00 (30 mins) – The iPredator and how they choose their next victim – Dr Michael Nuccitelli (iPredator Inc, New York, USA)

16:00 - 16:30 (30 mins) – Dynamic interplay between a stalker and their victim – Ann Moulds, (Founder and CEO, Action Against Stalking, UK)

16:30 - 16:45 (15 mins) – Panel Q&A

16:45 - 17:00 (15 mins) – Call to Action – Ann Moulds (Founder and CEO, Action Against Stalking, UK)

17:00 - 17:30 (30 mins) – Close

 

SPEAKER BIOGRAPHIES

 

PRICES

  • £35 per day for Day 1 and 2 

  • £75 for Day 3 

  • £100 for conference full pass (all days) 


Enquiries to: events@actionagainststalking.org
 

NSAW%2021%20logo_colour_lo_RGB_final_edi

If for any reason you wish to remain anonymous please contact our Marketing Communications Officer, Richard Fodor

NOTE: Booking is a two-stage process that requires delegates to register before going to the Book Now page